Op deze website vind je veel informatie over elektrische grammofoons vanaf de begin periode (begin 1900) tot de vijftiger en zestiger jaren. Veel spullen heb ik de afgelopen jaren verzameld op de jaarlijkse braderie in Lille in Frankrijk.

Braderie Lille 2012-11
Braderie lille
Braderie Lille 2012-2
Braderie Lille 2012-18
Braderie Lille 2012-16
Braderie Lille 2012-19
Braderie Lille 2012-14
Braderie Lille 2012-5

Edison vond in 1880 de mogelijkheid uit om geluid op te nemen en weer te geven. Pas veel later werd geluidsweergave ontdekt als algemeen amusement en begon de ontwikkeling van weergave apparatuur.

Als eerste de Phonograaf met een opwindmechanisme een wasrol en een hoorn. Het opwindmechanisme werd later vervangen door een elektromotor. De akoestische weergave door de hoorn werd opgevolgd door de elektrisch versterkte weergave. eerst via een externe versterker zoals een radio en later met een geïntegreerde versterker.

Vanaf de vijftiger jaren zijn er miljoenen grammofoons geproduceerd door tientallen of misschien wel honderden fabrikanten. De bekendste producenten zijn natuurlijk Philips en Garrard. Veel fabrikanten zijn intussen ook weer verdwenen.

Aanvankelijk was de aanschaf van een grammofoon best een kostbare aangelegenheid. Een eenvoudige grammofoon kostte begin jaren zestig al gauw hfl. 60,00 maar voor een iets betere kwaliteit telde je hfl. 80.00 tot hfl. 200.00 neer. Als je dat vergelijkt met de huidige prijs is dat een flink kapitaal. Nadat rond 1985 de cd-speler werd geïntroduceerd begon de grammofoon te verdwijnen. Nu koop je voor relatief weinig geld audioapparatuur of luister je naar Spotify of andere digitale aanbieders van muziek.

De geschiedenis van de grammofoonplaat is natuurlijk net zo oud als de grammofoon. Want wat moet je met een grammofoon zonder plaat. De plaat (rol) werd eerst gemaakt van "was" (Phonograaf), later van schellak (deze platen worden ook wel bakeliet genoemd maar dat is een onjuiste benaming)en daarna van vinyl. Freaks noemen de lp nog steeds vinyl.

De plaat is voorzien van groeven die van buiten naar binnen lopen met zijdelingse oneffenheden. De grammofoonnaald zet deze oneffenheden om in trillingen. De naald is vaak van diamant voor een lange levensduur. De trillingen worden via het element naar de versterker geleid en daar omgezet in geluid. Via de luidspreker komt dan de muziek tot ons.

Eind 1800 was er een systeem dat 90 tot 130 toeren draaide. De platen waren van schellak en hadden een doorsnee van een halve meter. Ze wogen 2,5 kilo! Maar het meest toegepaste systeem was de schellakplaat met 78 toeren. Deze had echter maar een beperkte speelduur. Meest 2 tot 3 minuten met een maximum van 5 minuten. De eerste platen waren ook maar aan 1 kant gegroefd.

Daarna kwam in 1931 de eerste lp. Door deze af te spelen op 33 1/3 toeren was de speelduur plotseling veel langer. In de huidige begrippen van de cd met 90 minuten speelduur of de MP4 spelers stelt dat vandaag de dag ook niks meer voor. Pas vanaf begin 1950 brak de lp echt door. Later kwam het singeltje met 45 toeren.

Maar er is ook nog een periode een plaat geweest die met 16 toeren werd gedraaid. Hierover bestaat veel onduidelijkheid. Het werkelijke verhaal is dat deze plaat is geïntroduceerd in 1956 maar al snel bleek dat deze snelheid niet geschikt is voor muziek. Deze platen bevatten dan vaak ook alleen gesproken woord of achtergrond muziek. Vaak zijn het kindersprookjes. Deze toereninstelling was voor in Amerika en Duitsland populair. De kleur van het label was een indicatie van de inhoud. Blauw stond voor muziek en rood voor gesproken tekst. Ze zijn zeldzaam. Ik heb er 1 in mijn platenverzameling. Deze blijkt uit een Seeburg Bachground Music Systeem te komen die special is gemaakt voor achtergrondmuziek. 16 toeren grammofoonplaten.

Tot mijn eigen verbazing ontdek ik (oktober 2016) dat er ook een grammofoon is gemaakt voor 8 toeren per minuut. Die worden gebruikt voor voorleesboeken (in dit geval dus platen).

Op deze website vindt u voornamelijk dingen uit mijn verzameling. Grammofoons, grammofoonplaten, speelgoed, microfoons, filmpjes, geluidsfragmenten, opnameapparatuur en allerlei curiosa dat een relatie heeft met grammofoons. Sommige dingen die u op de website vindt, zijn niet in mijn bezit maar die vermeld ik omdat het curieuze dingen zijn die ik ben tegengekomen maar niet heb kunnen kopen omdat ze zeldzaam zijn en daardoor ook duur. Ook onderzoek ik de herkomst van bepaalde onderwerpen en publiceer daar over op deze website of mijn FB pagina.

Kijk rond en ontdek de wondere wereld van de grammofoon en aanverwante dingen.

Gerard Oortwijn

 

naar boven

 

Beste meneer oortwijn,

hele leuke site ziet er goed verzorgd uit en er zitten wel heel bijzondere dingen bij! Ik wou u het volgende vragen, ik ben eigenlijk op zoek
naar nieuwe singeltjes (45 rpm)voor in mijn juke box.Weet u toevallig een adres of internet-site?(liefst in nl)Het gaat alleen om muziek uit de 50er en 60er jaren. Ik hoop dat u wat weet,

alvast vriendelijk bedankt

groeten

jarno schmidt,

Beste Jarno
50 er en 60er jaren singeltjes zijn grotendeels verdwenen in verzamelingen of bij handelaren beland. Die zijn dus nog wel te koop maar vaak niet goedkoop. Er zijn regelmatig platenbeurzen. Ook in Utrecht in de jaarbeurs of in de veemarkthallen. In Arnhem in het weekend van 14 en 15 februari 2004 in de Rijnhal is de eerstvolgende. Ik zou wel een zoeklijst maken want anders loop je het risico dat je na een uur door de bomen het bos niet meer ziet omdat het aanbod van singeltjes erg groot is en jij op zoek bent naar een speciale categorie. Op beurzen staan ze vaak gesorteerd op artiest en met een zoeklijst gaat dat beter.

Ik zelf gebruik de top2000 die op het eind van elk jaar op de radio wordt uitgezonden om een zoeklijst samen te stellen. Ik heb deze in een exel bestand op mijn pc en kan dus gemakkelijk sorteren op jaartal en artiest
en zoeken op titel. Vaak weet je namelijk het plaatje wel maar niet de exacte naam en artiest. Als je de top2000 wilt hebben laat me dat dan maar weten dan mail ik die nog even. Een andere mogelijkheid zijn rommelmarkten. Maar dan daar waar particulieren aanbieden. Je moet dan heel vroeg zijn want de eerste verzamelaars lopen al om een uur of half zes met een zaklantaarn rond en staan al bij de verkopers te wachten totdat zij hun waar hebben uitgepakt. Via internet is ook van alles te koop. Type op google het zoekwoord vinyl of grammofoonplaten in en er is ruime keuze.
Groeten en succes met je verzameling

Ik wordt regelmatig benaderd door verzamelaars of familie die na overlijden achterblijven met een verzameling grammofoons. Ik kan u helpen uw verzameling van de hand te doen. Niet door ze zelf over te nemen maar door ze binnen mijn netwerk aan te bieden. U hoeft ze dan niet op  marktplaats te zetten waardoor u ongewild mensen aan de deur krijgt.

Neem gerust contact op dan kunnen we altijd overleggen of ik iets voor u kan betekenen. 

Ik vraag alleen een kleine reiskosten vergoeding.

Publicatie

Het grammofoonmuseum in Nieuwleusen heeft een collectie grammofoons vanaf 1880 tot 1990.

Het museum is gevestigd in Nieuwleusen en is dagelijks te bezoeken voor groepen vanaf 5 personen.

Bezoekers krijgen een presentatie en een rondleiding door het museum wat in totaal ruim 2 uur duurt.

Door het toegenomen aantal bezoekers zijn wij op zoek naar vrijwilligers die rondleidingen en presentaties kunnen verzorgen.

Bent u of kent u iemand die daar interesse in heeft neem dan contact met ons op.

U krijgt een gedegen opleiding en wordt begeleid door een ervaren vrijwilliger.

Neem gerust contact op via de knop "contact"

logo

   
© ALLROUNDER