Sonofil 301

De Sonofil 301 is geproduceerd door ACEC en werd formeel "registreertoestel" genoemd. Het bestaat uit een grammofoon en uit een Draadrecorder .  

In de documentatiemap van Radio Beuk zat nog een folder waarin dit apparaat uitvoerig is beschreven. Die folder kunt u hieronder zien als een PDF. Let eens op de prijs. Alleen het registreertoestel kostte toen al hfl. 465,00. Het hele toestel zal waarschijnlijk wel het dubbele hebben gekost. Ik vermoed dat dit voor particulier gebruik een beetje te veel was en dat dit apparaat professioneel is gebruikt.

Het is ingebouwd in een degelijke en mooie kast. Het heeft verschillende instellingen zoals op de knoppen is te zien. Omdat de versterker het niet meer doet, kan ik de betekenis van alle standen van knoppen niet achterhalen.

Aan de onderzijde van het apparaat ziet u twee motoren. een voor de aandrijving van de opwindspoel en de andere voor de aandrijving van de grammofoon. Tussen die twee motoren ziet u het mechanisme om de afleeskop van de draad op en neer te bewegen. Daardoor werd de draad bij het op- en afwinden geleidelijk verdeeld over de spoel. ook ziet ook nog een buislamp. Die is bedoelt om de opname kwaliteit te kunnen controleren. Dat was af te lezen aan de sterkte waarmee de lamp brandde.

De Sonofil werkt nog maar de versterker is kapot. Omdat ik geen ruimte heb om alles te bewaren en het restaureren van de versterker te duur is, heb ik ze gescheiden en alleen de Sonofil bewaard.

Sonofil 301 registreerapparaat

Sonofil 301 registeerapparaat

Sonofil 301 registeerapparaatSonofil 301 registeerapparaat

Sonofil 301 registeerapparaat Sonofil 301 registreerapparaat

Sonofil 301 registreertoestel

Sonofil 301 registreerapparaat

PDF registreerapparaat

lees ook: Radio Beuk Wasenaar documentatiemap

Video van een Sonofil 104 draadrecorder op You Tube. Deze video is van Peter Veldman.

 

   
© ALLROUNDER