Astoria 78 toeren

Deze 78 toeren Astoria heb ik gekocht in Lille op de rommelmarkt 2006 voor 20 euro. Gezien de uitvoering van deze grammofoon denk ik dat deze vroeger aanzienlijk meer heeft gekost. Het zit in een mooie leren koffer. Het sluitwerk is helaas stuk maar de metalen beschermhoeken zijn nog aanwezig en na een flinke poetsbeurt zien ze er nog prima uit. Het speelt alleen 78 toeren en de draaischijf is rechtstreeks verbonden met de motor. De motor is van Wumal type 1008 (bij mij nog volkomen onbekend, maar ik ga op zoek naar verdere informatie)

De stalen kogels zorgen voor een gelijkmatig draaien en hebben als het ware de functie van een vliegwiel. Er zit een mechanische rem op waardoor de snelheid van kogels kan worden bijgestuurd om de juiste draaisnelheid van de plaat te zoeken. Hetzelfde principe ziet u ook op de Dual 78 toeren. Dit principe van het vliegwiel vind je in veermotoren dus waarschijnlijk is dit een vroege versie gebaseerd op een veermotor of wellicht een omgebouwde (dus geëlektrificeeerde) veermotor.

De tonkop is van het merk Goldring. Goldring startte in 1906 de productie in Berlijn en verhuisde in 1933 naar Engeland. Waarschijnlijk omdat ze de oorlog zagen aankomen. De arm rust niet zoals gebruikelijk op een steun maar de naald rust op een rubberen "bedje". De arm is bevestigd in een houder waarin ook de volumeknop zit. Dat zie ik vaker bij oude apparaten. Versterkers hadden vroeger geen volumeregeling en dus moest dat op de grammofoon gemonteerd zitten.

Net boven de arm zit de automatische afslag. Deze werd handmatig zodanig gepositioneerd dat de arm op het einde van de plaat tegen de afslag
kwam daardoor de grammofoon uitschakelde. Tegelijkertijd kwam de rem naar buiten en drukte tegen de draaischijf. De rem is op de foto goed te zien als het palletje wat tegen de draaischijf zit.

Het naaldendoosje bevat nog de originele naalden. Het dekseltje kan gedraaid worden en het geheel kan ingedrukt worden ingedrukt en dan kan op de gleuf een naald worden gepakt.

Deze grammofoon heeft geen snoeren maar een aansluiting voor spanning en één audio uitgang voor aansluiting op een versterker.

Al met al levert een zoektocht door deze grammofoon tal van bijzonderheden op.

Tot slot de leeftijd, Ik denk dat dit apparaat rond 1930 is geproduceerd.

astoriakoffer 

astoria 

astoriakopdetail 

astorianaaldendoosje

astorianaaldendoosjedicht

astoriadetailelement

astoriaaansluiting

astroriawuhmalmotor

 

   
© ALLROUNDER