braunlogo

In Frankfurt am Main werd door Max Braun een fabriek gesticht voor de levering van radio onderdelen aan de opkomende radio-industrie.
In 1929 komt Braun met een eigen radio op de markt. Het was één van de eerste types waarbij het ontvangst en weergave
gedeelte zich in één kast bevonden.  In 1932 combineerde Braun een radio en grammofoon in één kast. In de dertiger jaren produceerde Braun grammofoons onder de merknaam "Cosmophone".

Na de oorlog begint Braun met de productie van scheerapparaten. Vanaf begin 1950 begint Braun zich in de markt te onderscheiden van de anderen door veel aandacht aan design te geven. In 1954 wordt het witte model gelanceerd wat de bijnaam “kist van sneeuwwitje”kreeg. 

Braun kreeg in die periode veel onderscheidingen voor hun moderne design. De importeur in
Nederland was c.v. Hapé uit Amsterdam.

Braun ging zich vanaf die tijd specialiseren in scheerapparaten, tandenborstels en medische apparatuur. Dit leidde in 1967 tot een overname door Gilette.

Jan Werner

geeft nog een mooie aanvulling:  Braun audio behoeft misschien nog wat aanvulling. Ik mis een beetje de naam Dieter Rams, de man die het vormgevings-gezicht van Braun voor een lange tijd heeft bepaald.
Toen Braun overgenomen werd door het Amerikaanse Giletteconcern en zich ging toeleggen op scheerapparaten en andere huishoudelijke apparatuur was er nog wel een audio divisie, die tot ver in de jaren 80 actief was. De Braun cockpit combi set en de mooie TG 1000 bandrecorder, waarvan de onderrand gelijk was aan de vorm van de versterker en tuner.

Er was ook nog een latere actieve audio importeur: Geo Kauderer BV uit Muiden (van Amroh). De laatste successen waren de ''Atelier ''1 en 2 serie aan de vakhandel distribueerde. De atelierlijst is een gestapelde audio set uit de 80-er jaren met een tuner, versterker, lade cassettedeck, cd.speler en draaitafel bovenop. Een fraaie zuilvormige voet, waarin de kabels omlaag konden lopen. Met markante groene aan/uit knopjes (Waar heeft N.A.D. dat vandaan. Zelfs een TV met kantelbaar scherm (Thomson) en een hifi-VHS video (Panasonic) waren de laatse producten. Daarna werd het verlies te groot en stopte Braun met de Audio divisie. Ik heb deze in mijn audio verkooptijd (Utrecht en Amsterdam) kunnen adviseren met de design-voordelen van deze apparatuur t.o.v. de andere merken vaak kunnen uitleggen. Universele afstandbedieningen werden belangrijk toen.

   
© ALLROUNDER