Braun Lille 2009

Lille 2009 was succesvol maar pas op de tweede dag. Een mooie 78 toeren speler van bakeliet. Eerst draaide de motor niet maar na drie dagen kwam ik er achter dat de schakelaar stuk was. De schakelaar zit onder de draaischijf en fungeert als een aan/uitschakelaar. De kop met het element kan een kwartslag worden gedraaid zodat de naald eenvoudig kan worden vervangen. Twee naaldenbakjes voor de oude en de nieuwe naalden.

Helaas is het element stuk zodat er geen muziek meer uitkomt. Op de grammofoon zit een draaiknop voor de volumeregeling terwijl er geen versterker in zit. Datzelfde principe zie je ook op de Philips 2901 uit eind jaren twintig, vandaar mijn veronderstelling over de leeftijd. De volumeknop was nodig omdat in die periode versterkers geen volumeregeling hadden.

Binnen in de grammofoon wordt het interessant. Nooit eerder gezien maar deze grammofoon heeft een universeelmotor. Dat wil zeggen dat deze op wisselstroom en gelijkstroom draait en is voorzien van koolborstels. Op de foto is dat te zien.

De koperen bollen vormen een soort vliegwiel om de snelheid onder controle te houden. Dat principe zie je wel bij alle 78 toeren motoren. Leeftijd schat ik ongeveer 1930.

Tim de Wolf wist mij te vertellen dat dit een Braun is. Hij schat het bouwjaar op 1938. Onder reacties staat de volledige reactie van Tim.

BraunP1010198 

BraunP1010196 

BraunE1010179 

BraunE1010181

volgende: Braun Cosmophone arm

   
© ALLROUNDER