logo

BSR is opgericht door dr. Daniel MacDonald in 1932 in Birmingham Engeland. Met een startkapitaal van 300 Pond en een academische graad in engineering en medicijnen startte hij zijn fabriekje.

In de vijftiger jaren kwam de productie van grammofoons flink op gang. BSR ontwikkelde een wisselaar van zeer goede kwaliteit. Omdat dit niet ierdeen kon, werd deze wisselaar veel door andere fabrikanten toegepast. In een artikel over BSR las ik dat ze op enig moment zelfs 90% van de wereldproductie van wisselaars verzorgden.

In die periode ontstond ook een relatie met Dansette. BSR had een wisselaar ontwikkeld die ze aanboden aan Samuel Margolin. Samuel introduceerde daarna de Dansette, een grammofoon met wisselaar die in Engeland in de vijftiger en zestiger jaren enorm populair
was.

In de zeventiger jaren ging BSR op het overnamepad. Ze namen oa. Bulpit & Son over, een fabrikant van huishoudelijke apparatuur. Daaruit ontstond BSR Housewares.

Verder heb ik niet veel over BSR kunnen vinden en kom ik ook niet vaak BSR grammofoons tegen.Ik vermoed dat het met BSR net zo ging als met veel andere Engelse bedrijven. Vaak zeer traditioneel ingesteld en ten onder gegaan aan de technische revolutie vanuit Azië. In een artikel over de oprichter van BSR las ik nog dat hij in de zeventiger jaren ook in Amerika investeerde in onroerend goed.

BSR advertentie BSR advertentie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER