Collaro inductie motor type 32

Ik ben er niet helemaal zeker van hoe oud deze is maar het is niet onmogelijk dat het typenummer (32) correspondeert met het bouwjaar. Dat is niet ongewoon bij dit soort apparaten.

Deze Collaro is een voorbeeld van de werkwijze van Collaro. Collaro produceerde namelijk niet zelf grammofoons maar motoren met een opbouw om zelf in te bouwen. De eigenaar van deze Collaro heeft dit gedaan in een houten kast en gecombineerd met een HMV arm.

Ik heb dit apparaat gevonden in Lille en daarna een paar jaar op zolder weggezet. In oktober 2016 was ik er aan toe om hem onder handen te nemen. De motor zat muurvast dus die moet als eerste uit elkaar.

 collaro inductie type 32 Collaro inductie motor type 32

Collaro inductie motor type 32  Collaro inductie motor type 32

Na een fikse ontvetting en hier een daar weer een druppeltje olie en vet liep die weer als een zonnetje. Op de foto links onder zie u twee gewichten (ronde bollen) (het zijn er drie maar de achterste is op de foto niet zichtbaar). Deze draaien met de motor mee en fungeren als een soort vliegwiel. Deze kun je vanaf de buitenkant van de grammofoon instellen waarmee de juiste snelheid van de motor wordt bepaald.

Op de foto links boven ziet u een koperen nippel. Aan de achterzijde zit een soortgelijke nippel. Dit zijn smeernippels voor de rotor van de motor. De roto is het draaiende gedeelte van de motor, die op de foto links onder goed is te zien.

 

Als alles weer is gemonteerd ziet die er zo uit.

 Collaro inductie motor type 32 Collaro inductie type 32

Rechts boven bij de arm ziet u een klein hendeltje. Dat is de start en automatische afslag. Starten gaat handmatig maar de afslag gebeurt automatisch. Dat is het mechanisme dat u ziet met de veertjes.

Als alles weer goed is gemonteerd is het tijd voor "Learning the blues" van Johnny Desmond.

 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER