Columbia LP player

Deze Columbia heb ik gekocht van een Joseph Schmidt verzamelaar. Joseph Schmidt is geboren in Oostenrijk en gestorven in de oorlog in een kamp. Joseph Schmidt was een zanger en in Nederland bekend geworden met het lied "Ik hou van Holland"

Deze grammofoon is Amerikaans en ziet er perfect uit. Op een mooi rood gelakte console met vrijwel geen beschadigingen. Het speelt op 110 volt en het draait 33, 45 en 78 toeren. De getrapte as zit niet rechtstreeks op de motor gemonteerd maar is een afzonderlijk wiel. De toereninstelling gaat via een getrapte as met een rubber aandrijfwiel tegen de binnenzijde van het draaiplateau.

Om de as van de motor zit een spiraal gedraaid. Dat is bijzonder en werd gedaan bij export naar landen waar een andere frequentie van het elektriciteitsnet was. Door de spiraal veranderde de doorsnede van de as en daarmee het toerental. Ik denk dat het van Amerika naar Engeland is geëxporteerd. Nog niet eerder gezien, dus een ogenschijnlijk eenvoudige grammofoontje heeft toch weer iets bijzonders.

sized IMG 1567 

sized IMG 1569 

sized IMG 1570 

sized IMG 1571 

sized IMG 1572

volgende: Columbia 78 RPM

 

   
© ALLROUNDER