Gramdeck opzetrecorder

Eind vijftiger jaren van de vorige eeuw is de bandrecorder uitgevonden. Maar dat was een nogal kostbaar apparaat. Bovendien hadden veel mensen al een grammofoon. Het lag voor de hand een slim apparaat uit te vinden dat voor niet al te veel geld in de markt kon worden gezet. Het werd de opzet bandrecorder. De essentie van dit apparaat is dat voor de aandrijving gebruik wordt gemaakt van een grammofoon. Dat ging heel eenvoudig want het apparaat werd op het draaiplateau van de grammofoon gezet. Door de draaien van het plateau werd de bandrecorder in beweging gezet.

Eén van de leveranciers van een dergelijk apparaat is Andrew Merryfield LTD. 29-31 Wright's lane Kensington in Engeland. Er is over deze leverancier niets te vinden. Ik denk dat het een kleine wederverkoper is die een dergelijk apparaat heeft ontwikkeld en daarop patent heeft aangevraagd. Het werd waarschijnlijk door iemand anders geproduceerd, tenminste dat leid ik af uit het garantiebewijs. Daarop staat Gramdeck Service Dept. Walkern Road, Stevenage, Hertfordshire. (Dit ligt ten noorden van Londen).

Ik heb dit apparaat gekocht via Ebay in Engeland (75 euro) in 2016. Het garantiebewijs is nog aanwezig en daarop staat een verkoopdatum van 17/3/60.

Een mooi verzamelstuk, kijk ook eens naar de opzetgrammofoon ! Zenith micro adapter

 gramdeck garantiebewijs (klik op de foto voor andere documenten)

  57  58

Gramdeck schema(klik op de foto voor schema in PDF)

doosrecorder recorder klein

doosamp amp

foto1

De speelkop is waarschijnlijk defect, er komt geen geluid meer uit. Jammer maar toch wel een mooi stuk voor mijn verzameling.

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER