Deccamatic

Deze Deccamatic heb ik gekocht van een "grootmoeder van 81 jaar" (althans dat zei ze) uit het westen van het land. Ze vertelde, onder het genot van een "sterk bakkie" dat ze dit apparaat heeft gekocht toen ze dertien was. Daar van uitgaande zou deze grammofoon uit de veertiger jaren moeten komen. Dat lijkt mij niet helemaal juist. Waarschijnlijk heeft ze niet helemaal de waarheid verteld over haar leeftijd. (Ze leek me ook iets jonger).

Op haar dertiende heeft ze deze gekocht voor 25 gulden, wat voor die periode best veel geld was. "La Bamba" en "Manuela" zijn op deze grammofoon grijs gedraaid. Ze vertelde dat ze thuis ook nog een koffergrammofoon hadden maar dat vader daar tijdens een picknick met de auto overheen was gereden.

Deze Deccamatic is voorzien van een BSR Monarch (: BSR Monarch) wisselaar met 3 snelheden en een interne versterker. De snelheid kan worden ingesteld op 33-45-78 toeren maar dit klopt niet met de werkelijke snelheid. Op de stand 45 draait het 33 toeren, op  78,  45 toeren en op 33, 16"toeren. Dit kan ik niet anders verklaren dan dat er later een andere motor is ingezet met 4 snelheden.

Het heeft een Ronette element 105 met twee standen (33-45 en stereo). Dit element is gemaakt vanaf 1959. Als het element origineel is zou de leeftijd dus vanaf dat jaar kunnen zijn. Het apparaat wisselt en speelt of het nieuw is. De arm en knoppen zijn gemaakt van zwart bakeliet. De houten koffer is bekleed met leer.

sized Deccamatic 2 totaal

sized Deccamatic bsr 

sized Deccamatic bsr logo

volgende: Deccalian

   
© ALLROUNDER