dual logo

In 1900 werd de firma "" Gebrüder Steidinger" gesticht en begon als fabrikant van onderdelen voor veer-loopwerken.

In 1910 stapt een van de broers (Josef) uit dit bedrijf, en sticht de "PERPETUUM Schwarzwälder Federmotoren und Automatenwerke".

Later produceerden zij complete veer-loopwerken. In 1927 werd er een soort van kombi-motor uitgevonden (combinatie van een veer- en een elektromotor), vandaar de naam Dual. Ik veronderstel dat dit nodig was omdat lang niet iedereen in die tijd al elektriciteit had. Vanaf de website van het Duitse Phonomuseum  heb ik een foto gebruikt van deze motor. 

Dual motor

Al snel begon de productie van grammofoons met "Dual-aandrijving". Na de wederopbouw na de oorlog begon de productie flink op gang te komen. In 1949 werden jaarlijks 200.000 grammofoons geproduceerd.

In 1952 kwamen de eerste Kristal-systemen met een naalddruk van 900 gram! Vanaf 1955 werden koffergrammofoons geproduceerd. Het bedrijf ontwikkelde snel allerlei nieuwe apparaten maar in 1982 kwam plotseling het faillissement.

Thomson (zie ook onder Telefunken) nam Dual over maar verkocht het bedrijf in 1988 weer door aan Schneider. Schneider produceert nog steeds grammofoons onder de merknaam Dual.

Op deze website nog meer over Dual.

 

   
© ALLROUNDER