Dual 78 toeren

Het bijzondere van deze 78 toeren grammofoon zit onder de draaitafel. Op de foto ziet u de motor. Het is een Dual motor met een soort van vliegwiel. Dat zijn de kogels die u ziet. Bij het draaien van de motor bewegen de kogels naar buiten waardoor er een soort van vliegwiel effect ontstaat.

Op dezelfde foto ziet u op de onderplaat een palletje. Dit palletje kan vanaf de bovenzijde bij het draaiplateau worden bewogen en kan dan tegen de schijf waaraan de kogels zijn bevestigd worden geduwd. Daardoor beweegt de schijf naar links of rechts waardoor de stand (omtrek) van de draaiende beweging van de kogels verandert. Door die verandering verandert de draaisnelheid van de grammofoon. Het geheel dient natuurlijk om een zo nauwkeurig mogelijk snelheid van 78 toeren te bereiken.

De "opgaande zon" achter de motor is een gewone gloeilamp. Deze diende als een condensator om de spanningsverschillen van het lichtnet op te vangen. Het apparaat stamt volgens de verkoper uit 1928 en ik kan me voorstellen dat er toen spanningsverschillen op het lichtnet zaten. (hoewel dat nog steeds het geval is). Mensen die er verstand van hebben zeggen echter dat een gloeilamp alleen die spanningsverschillen niet kan opvangen. In dat geval is die lamp bedoeld als verlichting.

Ik vermoed dat deze grammofoon uit Frankrijk (althans een gedeelte van zijn leven daar heeft doorgebracht) komt omdat er een sticker bij de aan-uit schakelaar zit opgeplakt zit met in het Frans "arret" en "marche".

dual 78 toeren 

sized 78 toeren met dual motor lamp

volgende: Dual Party 300

   
© ALLROUNDER