Elektrofoon

Deze kindergrammofoon komt uit Rusland. Het speelt op batterijen en de luidspreker zit onder de grammofoon geschoven. Bij het afspelen van de grammofoon kan de luidspreker worden verwijderd en rechtop worden geplaatst. Een simpele aan-uit/volumeknop en meer is er niet.

Overigens wel vreemd dat er alleen 33 toeren op zit en geen 45 toeren. Een verklaring heb ik daar niet voor anders dat het misschien bij de uitgifte van een serie kinderplaatsjes hoorde die op 33 toeren zijn gedrukt. De grammofoon zit nog in de originele verpakking, een mooie kartonnen doos.

De gebruikershandleiding zit er bij maar in een voor mij onleesbare taal. Gert Hendrickx heeft me laten weten dat het Russisch is. Mariana Stefanovska, de Russische buurvrouw van Gert heeft dankzij de vertaling van de gebruiksaanwijzing een paar bijzonderheden van dit ogenschijnlijk simpele apparaat weten te ontdekken.

Hieronder ziet u een korte samenvatting van de vertaling:
Elektrofoon voor kinderen. Elektrofoon is speelgoed voor kinderen tussen 5 en 14 jaar. Het is mogelijk om alle soorten grammofoonplaten te beluisteren op deze Elektrofoon die met een snelheid van 33 tpm draaien Wanneer deze Elektrofoon in een koude ruimte bewaard wordt of buiten in koude temperatuur moet hij 2 tot 3 uur op kamertemperatuur komen voor in gebruik name. De buitenkant is gemaakt van Polystirol (stootvast materiaal) Voeding van het apparaat is of van 6 batterijen of van het stopcontact. Productie in 1992.  De binnenste ring op het draaiplateau heeft streepjes, deze hebben een stroboscoopfunctie Achter een klepje bleek nog extra snoer van de luidspreker verstopt te zitten. Er bleek nog een instelknop voor de snelheid aanwezig te zijn. Zonder deze vertaling was ik daar niet achter gekomen. Mariana en Gert hartelijk bedankt voor de moeite.
(De rest van de vertaling laat ik hier achterwege omdat het anders te veel wordt.).

Gert Hendrickx mailde mij op 9 augustus 2005 dat hij op een Russische platenhoes van een 78 toerenplaat uit de zeventiger jaren alleen wordt gesproken over 78 en 33 toeren. Daaruit kun je concluderen dat in Rusland geen 45 toeren platen zijn uitgegeven maar alleen 33 toeren.

Op 10 augustus 2005 mailde Gert nogmaals dat de moeder van Mariana  vanuit Riga bevestigde dat in de USSR alleen 33 toeren plaatjes zijn uitgekomen.

Gert stuurde nog een fantastisch geluidsfragment van Leonid Utesov.
Ik had er ook nog nooit van gehoord maar het is de moeite waarde even te luisteren.

elektrafoon 

gebruiksaanwijzing elektrofoon 

Utesov klik op de foto voor een geluidsfragment

   
© ALLROUNDER