Garrard logo

 

 

 

Garrard is een Engelse producent van audio apparatuur en ten tijde van de eerste wereldoorlog begonnen in Willesden Noord Londen als Garrard Engineering and Manufacturing Company. Evenals veel andere bedrijven produceerde men elektronica voor de oorlogsindustrie.

Na de oorlog is Garrard zich gaan toeleggen op grammofoons. De eerste hadden een aandrijfmechanisme met een veer.
De zaken gingen goed en al snel werd er een productie bereikt van 25000 stuks per week ! In 1932 kwam de eerste elektrische grammofoon. 78 toeren met een naaldgewicht van 230 gram.

De volgende stap in de ontwikkeling was een automatische zoeker van de naald op het begin van de plaat en een automatische afslag bij het einde van de plaat. Daarna kwam de automatische wisselaar.

De filosofie hierachter bij Garrard was er één uit lijfsbehoud. Immers een platenspeler maken kon iedereen maar een automatische wisselaar met een zeer goede prestatie was toen een hoogstandje. De Garrard wisselaar werd door veel andere grammofoonfabrikanten toegepast (zie onder Marconi)

Garrard was later gevestigd in Swindon en had telefoonnummer 2606. In 1979 is Garrard verkocht aan een Braziliaans bedrijf (Gradiente Elektronica) maar daarna is het bergafwaarts gegaan om te eindigen in 1992. Toen werd het bedrijf definitief gesloten.

 

Garrard fabriek

Garrad productie

 

   
© ALLROUNDER