kubalogo

In 1948 kreeg Gerhard Kubetschek het idee om radio's en grammofoon in te bouwen in meubels. Hij begon daarmee het bedrijf "Kuba". Aanvankelijk op een oud militair terrein in Wolfenbüttel in Duitsland met een paar medewerkers. Nadat ze een paar jaar later op een beurs hadden gestaan ging het snel met Kuba. Al in 1950 had het bedrijf 100 medewerkers en al 12 verschillende producten.

Kuba richtte zich al snel op de export en in 1953 bedroeg het exportaandeel 15%. Van alle radiomeubels was 20% een Kuba. In 1957 beschikte het bedrijf over drie fabrieken in Wolfenbüttel en Braunsweig en had toen al meer dan 300.000 meubels geproduceerd.

Kuba ging zo snel dat er een te kort aan onderdelen ontstond omdat de toeleveranciers de groei niet konden bijhouden. Om die reden kocht Kuba een houtfabriek en Continental-Rundfunk GmbH in Osterode/Harz. Nu had Kuba een groot deel van de productie in eigen hand. Het bedrijf kreeg een nieuwe naam en ging heten: Imparial Rundfunk- und Fernsehwerk GmbH.

De groei stijgt tot ongekende hoogte. 4000 medewerkers en 220 miljoen omzet. Kuba trekt ingenieurs aan van Philips en Valvo om zelf en sneller te kunnen ontwikkelen.

In1966 besluit Gerhard Kubetschek het bedrijf te verkopen voor 80 miljoen DM aan General Electric die Kuba in 1970 doorverkoopt aan AEG Telefunken. Daarna gaat het bedrijf Imperial Radio Fernsehen Phono heten.

In 1972 wordt het bedrijf gesloten.

Kijk vooral ook eens op het Kuba Museum.

   
© ALLROUNDER