Luxor 2A

Lille 2008 heeft twee mooie grammofoons voor mijn verzameling opgeleverd. Dit is de Luxor 2A uit 1958. Toen ik de koffer zag staan in de kraam van de verkoper wist ik nog niet wat er in zat. Nadat ik het geopend had kwam een puntgave grammofoon tevoorschijn. Mooi chroomwerk en bakeliet.

De vraag prijs was 100 euro (wel wat hoog) maar na een kwartiertje onderhandelen kwamen we op 70 euro. Ik ben met het loeizware ding heel Lille doorgetrokken. De wisselaar zat vast, maar dat was een kwestie van goed schoonmaken. De buizenversterker doet het prima maar het element zit los in de arm. Dat komt doordat er met een rubberen verbinding is gewerkt en zoals gebruikelijk is dit rubber vergaan.

Het heeft een soort versnellingspook voor het instellen op 33/45/78 toeren.

Het apparaat heeft een handigheidje bij het wisselen naar 78 toeren wordt automatisch de naald gedraaid. Het aandrijfmechanisme is tamelijk uniek. De getrapte as draait rechtstreeks tegen het draaiplateau waar een rubberen rand om heen is gemonteerd. Dat heb ik nog niet veel gezien

Alles werk verder alleen doordat het element niet goed is bevestigd, functioneert het niet meer. Voor mij geen probleem, het past mooi in mijn verzameling.

In deze advertentie wordt de Luxor aangeprezen als de "denkende platenwisselaar".

sized IMG 1978 

sized IMG 1979

sized IMG 1977 

sized IMG 1974

sized IMG 1972 

sized IMG 1968 

sized IMG 1967 

 

   
© ALLROUNDER