marconi logo

De roots van Marconi liggen in 1896 in Londen waar Gugleilmo Marconi een demonstratie gaf op het gebied van draadloze communicatie. In 1897 stichtte hij de "Wireless Telegraph & Signal Co. die in 1898 begon met de productie van draadloze radio’s voor communicatie. (bv. op schepen).

In 1899 startte in Amerika de "Marconi Wireless Telegraph & Co. Amerika" waaruit in 1919 RCA (Radio Corp of Amercia) ontstond. Na de eerste wereldoorlog kwam de radioproductie op gang en de productie van radio’s werd ondergebracht bij een nieuw bedrijf dat de naam "Marconiphone'' kreeg.

Kort daarna werd met behulp van Marconi de Brittish Broadcasting Corp. (BBC) opgericht. Marconi produceerde in die periode ook grammofoons en paste onder andere daarin de wisselaar van Garrard toe. Marconi verwierf de licentie om het beeldmerk van Nipper te mogen gebruiken en noemde dat La Voix de son Maitre. Marconi werd echter groot met korte- en lange golf zenders en radarapparatuur. In 1936 begon Marconi met televisie. De oprichter Gugliemo Marconi overleed in 1937 en na de tweede wereldoorlog viel het bedrijf uiteen en vonden diverse overnames plaats. De radio divisie werd overgenomen door English Electric Co. maar bleef werken onder de naam "Marconi". English Electric ging vervolgens weer op in General Electric (GE). GE is nog steeds een gigant op het gebied van elektronica. Marconi is nog steeds actief maar nu op het gebied van communicatietechnologie zoals breedband internet en heeft wereldwijd meer dan 45000 medewerkers.

   
© ALLROUNDER