Wisselaar 78 toeren

wisselaar 78 toeren

Ik heb geen idee van merk of type. De algemene staat is niet zo best. Met wat voorstellingsvermogen kun je bedenken dat het vroeger een mooi verchroomd exemplaar is geweest. Het chroom is door de tand des tijds verdwenen en heeft plaats gemaakt voor (lichte) roest.

De motor zat vast en die heb ik eerst maar eens voorzichtig open gemaakt. Het blijkt een synchroon motor te zijn met een tandwielconstructie zoals ook bij de Zawod 615 78 toeren grammofoon te zien is. Op basis van de netfrequentie van 50 Hz. kun je berekenen dat het aantal tandwielen 77 dient te bedragen om 78 toeren te krijgen. Dit type motoren is niet zelf startend en na een flinke schoonmaakbeurt met een beetje vet op het lager, was een klein zetje voldoende om hem te laten lopen.

Synchroon motor 

Het wisselsysteem bestaat uit een vrij eenvoudig tandwielsysteem maar de kwaliteit van de tandwielen is niet zo best meer. De aandrijving van de wisselaar gaat door middel van een aandrukrol tegen het draaiplateau. Daar zit een beetje een kritisch onderdeel want de wisselaar heeft nogal veel druk nodig om op gang te komen. Maar dit type motoren stopt als ze te veel weerstand ondervinden. Op de foto hieronder is te zien dat het aandrijfrol een rubber rand dient te hebben maar die is verdwenen, waarschijnlijk in smurrie opgegaan door de tand des tijds. Op de andere foto ziet u het afschuif mechanisme.

wisselaar  Afschuifmechanisme

Als alles weer is gemonteerd ziet het er zo uit. Duidelijk te zien hoe de aandrijving van de wisselaar plaats vindt. Ik ga daar verder geen tijd insteken want ik vermoed dat het uiteindelijk toch een gebrekkig systeem zal blijken te zijn. Gewoon in de verzameling laten zoals die is.

wisselaar 78 toeren

   

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER