Grawor platensnijder met Dual motor

Grawor produceerde vooral luidsprekers maar in 1933 kwam ze met een platen snij-apparaat op de markt. Dit snij-apparaat werd als los onderdeel geleverd en kon op een grammofoon worden gemonteerd. Met hetzelfde apparaat kon de opgenomen plaat ook weer worden afgespeeld. Grawor leverde ook een complete installatie als platen snijder. Dit apparaat werd snel populair omdat de prijs erg aantrekkelijk was zoals blijkt uit de advertentie op deze pagina.

Het zelf snijden van platen werd populair en op de Leipziger Messe in 1939 werden verschillende gepresenteerd. In de Funkschau van 1939 is daar een artikel aan gewijd.

link naar PDF : Opnemen van platen

Op de foto's ziet u de Grawor in combinatie met een Dual motor 45U. In het boekje van Hiskes wordt zowel deze Grawor als deze motor aanbevolen.  De Dual motor heeft verschillende instellingen om te kiezen tussen 25 Watt en 12 Watt en 78 en 33 toeren.

De werking van het snijapparaat gaat vanuit het midden. De stang met schroef wordt aangedreven door de motor en gaat draaien. Het gekartelde deel van de snijarm loopt langs de schroef en daardoor wordt de snijkop langzaam vanuit het midden naar de buitenzijde van de plaat verplaatst.

Het apparaat is wel aangetast door de tijd vooral ook omdat er zink als basismateriaal is gebruikt. Zink vergaat in de loop der tijd. De motor draait na een flinke schoonmaakbeurt weer als een zonnetje. Ook het plaatsen van de snijkop en het buitenwaarts bewegen is getest en werkt nog, maar ik ga er verder niet mee experimenteren omdat ik niet het risico wil lopen dat er iets afbreekt.

Dit apparaat is eigendom geweest van Peter Vermeulen uit Rotterdam. Ik heb het gekocht van zijn zoon. Peter Vermeulen was een elektronica fanaat en volgens zijn zoon sliep hij ongeveer tussen de elektronica onderdelen. Bij de aankoop bevond zich een blikken trommel waarin opnameplaten werden bewaard. Hij is origineel want een deel van het etiket is nog zichtbaar. In de trommel bevinden zich nog schone platen waarmee opnames gemaakt kunnen worden en een tiental opgenomen platen. De kwaliteit is niet heel best, of liever gezegd slecht. Ik heb de platen gedigitaliseerd en een aantal daarvan kunt u luisteren Opgenomen platen deel 2.

Een bijzondere opname maar heel slecht hoorbaar is een opname in de oorlog vanuit Eindhoven. Op het etiket staat dinsdag 19 september 1944. Dat is de dag na de bevrijding van Eindhoven maar toen werd de stad nog weer gebombardeerd. Ik ben benieuwd wat er op staat maar de kwaliteit is zodanig slecht dat het nog wel wat werk zal kosten er nog iets van te maken. Op internet is een website over het bombardement. De opnames zijn heel slecht maar van een paar plaatjes heb ik nog wel wat fragmenten verstaanbaar kunnen maken.

Advertentie 1

rekord pick up 366712 Grawor

grawor advertentie 2

Hieronder de snijgrammofoon die ik heb overgenomen van Peter Vermeulen.

grawor platensnijder 

grawor plaentsnijder 3

grawor platensnijder 2 

Dual 45U

volgende: Radio Beuk Wassenaar

 

   
© ALLROUNDER