De opnamegrammofoons hebben vanaf eind veertiger jaren toen de bandrecorder de opnamegrammofoon verdrong bij Radio Beuk in Wassenaar op de zolder gestaan. Bij het ontruimen van het pand mocht ik deze grammofoons en een boel bespeelde en onbespeelde platen afhalen. Ze zijn vuil maar zo te zien ziet alles er nog op en aan. Ik ga ze restaureren en ik hoop daar in de loop van 2016 aan te beginnen. De versterker is niet meer in mijn bezit, die heb ik weggegeven aan een liefhebber omdat ik niet genoeg ruimte heb om alles te bewaren.

snijgrammofoon radio beuk 2

 snijgrammofoon radio beuk 3

versterker radio beuk

Radio Beuk probeerde de complete installatie aan de man te brengen, maar blijkbaar viel dit niet mee. Er zit een offerte in de documentatiemap met een uitvoerige beschrijving van de hele installatie. Maar helaas voor de heer Beuk ook twee afschrijvingen van klanten die geen gebruik wensten te maken van de offerte.

Uit de offerte blijkt dat de postbezorging in die periode niet echt betrouwbaar was want in de aanhef van de offerte zegt de heer Beuk "Uw briefkaart gedateerd 21 juli '47 kwam eerst woensdag 17 sept. in mijn bezit".

Foto's maken was in die periode blijkbaar kostbaar want in de offerte wordt gezegd dat  de foto's ter inzage zijn en Radio Beuk deze na inzage gaarne terug wil ontvangen.

klik op de foto voor de hele offerte met de technische beschrijving

Beuk gebruikte voor zijn opnames Simplex platen op basis van glas. Dat is op een van de onderstaande foto's goed te zien want met tegenlicht kun je door de plaat heen kijken. Met dit soort platen werd een goede opname kwaliteit verkregen en ze waren relatief goedkoop. Het nadeel was dat de platen wel een nabewerking nodig hebben in een acclimatiseerkast (zie de offerte hierboven).

Op de zolder van Radio Beuk waar deze opnamegrammofoons vandaan komen, lagen nog ongeopende verpakkingen met platen en drie proefplaten die de heer Beuk in januari 1943 (oorlogstijd dus) heeft gesneden. Op deze platen staat klokkengelui van de Willibrorduskerk in Wassenaar. Op het etiket van de platen heeft de heer Beuk aantekeningen gemaakt zoals;

-Bas afsnijden 30H
-Bas verst. 500H
-Bas verzw. 50H
-Hoog is recht

Simplex platen opnamegrammofoon

Opname radio Beuk Wiilibroduskerk Wassenaar

 Simplex glazen plaat

Willibrorduskerk Wassenaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER