Bij de opnamegrammofoons heb ik een groot aantal platen verzameld die door de vorige eigenaren van dezer grammofoons zelf gesneden zijn. De kwaliteit is vaak belabberd maar soms ook behoorlijk goed. Het is wel een soort ontdekkingsreis omdat je vooraf meestal niet weet wat er op de plaat staat.

Ik heb de meeste platen een beetje ingekort en de beste delen er uit genomen. Dat maakt soms wel een abrupte overgang in de plaat maar dat maakt het wel beter luisterbaar.

 

De eerste serie platen heb ik gekocht van de familie Borsboom uit Den Haag. Ze zaten tussen een stapel LP's en bij navraag bij de familie bleek dat op een aantal platen herkenbare stemmen staan.

De eerste twee opnames stammen uit 1943 en zijn geluidsopnames van afweergeschut en een sirene waarmee voor luchtaanvallen gewaarschuwd wordt. Je moet je voorstellen dat op dat moment iemand daarvan geluidsopnames maakt en op het einde van de opname dan ook verzucht "wanneer houdt deze ellende op". De tweede opname is een opname van het Wilhelmus wat zeker in de oorlogsjaren een houvast voor mensen was.

De familie Heymering zingt samen kinderliedjes op kant 1 en kant 2 van deze opnames.

De Andrew Sisters mogen niet ontbreken. Op kant 1 Tulip time en op kant 2  Joseph.

De Kilauea's was een Hawaii band en populair in de veertiger jaren van de vorige eeuw. Bekende nummers zijn Nightfall en Sweet Hawaiien times.  

P1060509

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER