Bij een visuele inspectie van de eerste snijgrammofoon zijn er geen opvallende zaken. Aan de bovenzijde lijkt alles aanwezig en heel te zijn.  Aan de onderzijde zitten wat losse draden. Dat kan er op duiden dat er iets is verwijderd.

IMG 9307 Large 

P1090293

P1090296

P1090294

De eerste stap is foto’s maken van de buitenzijde zodat alle details goed vastliggen. Daarna kan ik alles rustig demonteren en later met behulp van de foto’s alles weer op de juiste plek monteren.

Ik begin met een flinke schoonmaakbeurt om vuil roest en oud vet te verwijderen. Daarna de hele boel demonteren en de verschillende onderdelen afzonderlijk ontvetten en ontroesten.

Bij controle van de elektrische bedrading blijkt dat de bedrading moet worden vervangen omdat de isolatie is verdwenen en er kortsluiting wordt gemaakt.

 P1090313 1

Aan de binnenzijde van de grammofoon zit een “vreemd” element. Het zijn twee mica plaatjes waar stroom doorheen wordt geleid. Geen idee waarvoor dit dient. Navraag bij John Hupse gaf wel wat duidelijkheid over de aard van dit “weerstand’ element maar niet het doel waarvoor dit is gemonteerd. Het zit nergens tussen geschakeld maar is rechtstreeks op de spanning aangesloten. Het zou in die hoedanigheid een verwarmingselement kunnen zijn, maar het nut daarvan ontgaat mij.

P1090312 1  P1090340 1

Saja motor 

Saja motor

Saja motor

Saja motor

Saja motor

 

De Saja motor is opgehangen in rubbers maar die zijn vergaan, dus daarvoor heb ik nieuwe gemonteerd. De overbrenging van de motor naar het draaiplateau gaat via een as van ca. 30 cm. Waarop twee rubbers zijn gemonteerd. Het bovenste rubber is ingedroogd en heb ik vervangen door een gelijksoortig stuk rubber.

Het was nog niet eenvoudig de motor aan het draaien te krijgen. Ik gebruik in dat soort gevallen een instelbare trafo om niet meteen 230V op een oud apparaat te zetten. Bij 140V startte de motor nadat ik deze handmatig draaide. Dat hoort ook zo maar bij het opdraaien van het voltage liep de motor vast bij 180V. De motor open gemaakt en goed schoongemaakt en toen ging het goed. Het binnen deel van de motor bestaat uit 2 spoelen en de rotor met een tandwiel. De behuizing bestaat uit 3 delen met tandwielen. De werking is gebaseerd op het verschuiven van de netwerkfrequentie waardoor bij elke puls de rotor een tand opschuift. De motor start niet automatisch maar heeft een duwtje nodig om te gaan lopen.

Thorens snijkop grammofoon

De snijkop is van het type Thorens GEM. ac. Niks aan gedaan werkt nog zoals het hoort.

P1090423

P1090424

Een nieuwe kast gemaakt en de eerste laklaag aangebracht en alles afgemonteerd. Ik heb een nieuwe V-snaar besteld maar het is geen gangbare maat, dus voorlopig heb ik er zelf maar eentje gemaakt. Intussen getest en de aandrijving van het draaiplateau naar het deel dat de arm verschuift bij het snijden,  werkt prima. Nog even en dan kan die helemaal getest worden.

 

 

 

   
© ALLROUNDER