Op 15 mei 1891 tekenen vader en zoon, Frederik en Gerard Philips de oprichtingsakte van Philips en Co. Voor de productie en verkoop van gloeilampen. Philips is niet de eerste want er zijn op dat moment al vier andere fabrikanten van gloeilampen actief in Nederland. In Nederland bestaan geen wettelijke octrooibelemmeringen waardoor er een soort van vrijhandelssituatie is ontstaan. Er wordt in een openbare veiling een stuk grond gekocht in Eindhoven. Voor de verkoop wordt later zoon en broer Anton ingeschakeld. In 1895, 4 jaar na de oprichting worden al 200.000 gloeilampen per jaar verkocht.

Het gaat zeer voortvarend en binnen 10 jaar behoort Philips al tot de grootste producent van gloeilampen. Na de eerste wereldoorlog start Philips met de productie van medische apparatuur. Daarna doet radio en grammofoon zijn intrede. Philips zal daarna uitgroeien tot een van de toonaangevende producenten van grammofoons.

In het boek "Philips 100" wordt de geschiedenis van Philips prachtig weergegeven met veel foto's en mooie beschrijvingen.

Link naar een leuk artikel "hoe bij Philips wordt gewerkt" in 1930 (bron NVRH)

 P1060933

 Hieronder een publicatie over Philips 60 jaar uit de Radio Bulletin.

 

   
© ALLROUNDER