Philips AG2211

De Philips AG 2211 is geproduceerd in 1960 en kostte toen Hfl. 85,00. Hij heeft de mogelijkheid om 4 toerentallen in te stellen, geen interne versterker maar toch wel een aantal bijzonderheden.

Op de foto staat direct boven de instelknop voor de toerentallen een knopje voor de armlift. Het element kan worden ingesteld op M en N door het element te verdraaien. De arm heeft de mogelijkheid de naalddruk in te stellen door middel van een instelschroef achter op de arm. Het heeft 16-33-45-78 toeren maar met de mogelijkheid een fijn-afstemming toe te passen. Dat is de geribbelde ring om de draaiknop.

Verder op de foto ook een detailopname van de aandrijfas met het rubber aandrijfwiel. Dat is niks bijzonders maar daaronder ziet u een bruine schijf. Dat is de fijn-afstelling voor de toerenregeling. Daarachter links van het midden een "blokje". Dit "blokje" is een magneet. Door de fijn-afstelling te verdraaien wordt de positie van de magneet ten opzichte van de bruine schijf verplaatst. Daardoor neemt het toerental af of neemt het toe.

Deze grammofoon heb ik gekregen van Gert Hendrikx. Gert Bedankt, Gert heeft een 78 toeren webiste

Het Nederlands Grammofoongenootschap antwoordde het volgende (Max Rameli)Een dergelijke zgn. wervelmagneet zorgt voor de fijnregeling. Deze zit ook in mijn AG1005 / 1105. Met de draaikop verschuif je de magneet en daardoor dus de remkracht. Het hele systeem is een wervelstroomrem, welke door het draaien aan de knop bediend wordt. De remkracht hangt af van de magnetische veldsterkte in de schijf en de snelheid waarmee de schijf rond draait. Door de magneet naar binnen of buiten te bewegen, kan men de magnetische veldsterkte in de schijf groter of kleiner maken. Hierdoor wordt de remkracht ook groter of kleiner waardoor de snelheid van de motorpoelie 4% + of - varieert. De magneet wordt door de veer naar de schijf getrokken.

philipsag2211 philipsAG2211fijnafstemming philipsag2211toereninstlling

volgende: Philips AG2355

   
© ALLROUNDER