Philips 3902
Deze Philips 3902 of Porteldisc is de opvolger van 2900 en de 2901. Deze grammofoon is gemaakt uit Philiet (bakeliet) en heeft geen interne versterker maar wordt aangesloten op een radio.
De aandrijving gaat via een elektromotor met een rubber wieltje dat tegen de binnenzijde van het draaiplateau draait. De elektromotor moet met de hand worden aangedraaid. Zodra deze op de juiste snelheid is blijft hij draaien. De draairichting is met een pijltje op de grammofoon aangegeven. Ik krijg de motor helaas niet goed aan het draaien. Er moet te veel kracht worden gezet om hem aan het draaien te houden.
Het draaiplateau kan er worden afgenomen en dient dan als deksel. Er is een riem aanwezig waardoor het geheel is omgevormd tot de draagbare koffergrammofoon.
Er is ook een exemplaar met een interne versterker en luispreker. In het Philips honderd boek staat deze grammofoon beschreven op bladzijde 104 en 105.
De productie is begonnen in 1939 en dit apparaat heeft de bijnaam "hoedendoos". Door het model laat die naam zich gemakkelijk begrijpen.
Ik heb deze grammofoon gekregen van Wim Verhees die hem aantrof in de verzameling van zijn schoonvader. Het exemplaar van
Wim had een defecte motor die ik heb vervangen uit een oud incompleet exemplaar die ik zelf nog had. Het aanslingeren van de motor gaat echter heel moeilijk en is in ingebouwde toestand al helemaal niet mogelijk omdat niet genoeg vaart kan worden gegeven. Dat heeft waarschijnlijk iets te maken met afnemend magnetisme in de stator van de elektromotor.
Intussen heb ik een derde exemplaar gekocht in Lille op de braderie voor € 10,00. Hiervan was het bakeliet stuk maar de motor nog in redelijke staat. De heleboel omgebouwd en met een beetje geluk slaat de motor nu (af en toe) wel aan.
Tim de wolf heeft een reactie gegeven op deze grammofoon.
De Philips grammofoon waaraan je refereert is de zgn. Hoedendoos (Porteldisc was de naam die Philips er aan gaf). Dit is zeker niet de eerste Philips grammofoon. Door de verouderde opzet van het apparaat lijkt dat misschien wel zo, maar de introductie was in 1941. Het was toen eigenlijk al een belachelijk ding met een absurd hoge naalddruk en ondeugdelijke aandrijving. Ook een beetje dom om een portable speler van het zeer breekbare bakeliet te maken maar ... het ding is wel een lust voor het oog!
volgende: Philips 22AF200