Philips 2901

Dit is de topper uit mijn Philips verzameling. Een nog prima spelende 2901. De 2900 en de 2901 zijn de eerste Philips grammofoons en op de markt gebracht in 1930. De 2900 met een interne versterker en de 2901 zonder versterker. Deze moest dus op een radio worden aangesloten. De versterker van een radio liep vroeger nog niet via de volumeregeling. De grammofoon werd daarom voorzien van een eigen volumeknop.

De grammofoon is gemaakt van mooi rood gevlamd Philite (bakeliet).  

De arm kan er worden afgenomen want hij wordt met twee banaanstekers aangesloten. De arm is (helaas) niet origineel. Deze grammofoon werd geleverd met een zware metalen arm. Deze zware armen werden door de eigenaar meestal vervangen door een bakelieten arm. Deze was veel lichter waardoor de platen minder hard sleten. (invoegen link naar artikel van Thorens over armen). overigens is het ook geen drama dat de arm is vervangen, dat geeft ook mooi aan hoe de grammofoonwereld er toen uitzag. Fabrikanten brachten lossen armen op de markt om bestaande grammofoons om te bouwen.

De naald blijft via een magneet in de kop hangen. De motor is een "zwaargewicht en is rechtstreeks aangesloten op het draaiplateau.
De motor heeft een soort van vliegwiel. Om de snelheid bij te kunnen stellen wordt dit vliegwiel geremd. Dit gebeurt via een knop op de bovenzijde van de grammofoon.

In het boek "Philips 100" staat deze grammofoon afgebeeld op blz. 85.

philips2901 

philips2901 open 

Philips2901detailbovenzijde

volgende: Philips 3902

   
© ALLROUNDER