Philips 145V

Deze Philips 145V heb ik gekocht van een echtpaar dat een tweede woning in Zweden heeft. De vrouw des Huizes heeft als hobby het bezoeken van veilingen. Op een veiling heeft zij deze 145V gekocht. Het is een 78 toeren wisselaar en ik kon deze van haar overnemen.

Dit exemplaar stamt uit de periode eind 1940 en het is geproduceerd in Zweden. Dus nu waarschijnlijk voor de eerste keer in het buitenland. Het apparaat speelt uitstekend en het wisselt nog prima. Het is ingebouwd in een grote kast, ruim 60 cm. hoog en 60 cm. breed. Het heeft aan de rechter voorzijde drie drukknoppen. Een start/stop, een knop om de plaat te herhalen en een knop om te stoppen.

Het heeft een bijzonderheid wat te zien is op de foto linksonder. Het is een draaiknop met de instellingsmogelijkheid 1 t/m 4. Ik had geen idee waarvoor deze instelling dient. Verzamelaar Johan van der Levin woont in Zweden en wist de oplossing. Het blijkt een timer te zijn die de wisseltijd tussen de platen instelt. 1 is 1 minuut en zo verder. Heel praktisch om tijdens dansavonden de gelegenheid te hebben van partner te wisselen. (Althans volgens Johan) De timer functioneert helaas niet meer maar verder is het apparaat in meer dan uitstekende conditie.

Op de foto ziet u het mechanisme. Het is een ingenieus systeem van tandwielen, draaipunten en veertjes. Ik durf er niet aan te gaan sleutelen om te proberen de timer weer aan het werk te krijgen.

Het afdekkapje voor de gebruikte naalden en een doosje met naalden bevond zich nog in de kast waarmee mijn aankoop weer compleet was.

 

Philips145Vopen

Philips145Vmechaniek 

Philips145vtimer

volgende: Philips AG7002

   
© ALLROUNDER