RCA logoDeze story begint in 1901 als The Victor Talking machines een van de wereldleiders op het gebied van phonograafs en geluidsdragers. De wortels van dit bedrijf liggen in Camden New Jersey. Door een fusie tussen de Berliner Grammophone Company (muziekdragers) and Johnson's Consolidated Talking Machines (afspeelapparatuur) ontstond een nieuw bedrijf. Het bedrijf kreeg de naam "The Victor". Het was een soort vernoeming naar de overwinningen die de bedrijven boekten op hun concurrenten.

The Victor verwierf het recht om in Amerika, Canada en Latijns Amerika het Nipper beeldmerk en de naam His Masters Voice te mogen gebruiken. (Deze naam was verbonden aan het beeldmerk en niet aan een bedrijf).

The Victor ging platen en afspeelapparatuur produceren en wist grote artiesten te contracteren. In Japan werd in 1922 the Japanese Victor Company opgericht die we nog kennen als JVC.

In 1906 werd de bekende grammofoon "Victrola" geïntroduceerd. Het was aanvankelijk een meubelstuk met als marketingoverweging dat een meubelstuk eerder in de woonkamer zou worden geplaatst dan een losse grammofoon. Daarmee bleek The Victor de spijker op de kop te hebben geslagen. In 1925 werd de elektrische geluidsweergave geïntroduceerd wat een hele vooruitgang ten opzichte van de akoestische weergave was.

In 1928 kreeg een bank de aandelen van The Victor in handen en die verkocht ze in 1929 door aan RCA (Radio Company of America). Vanaf dat moment heette The Victor RCA/Victor.

Begin vijftiger jaren van de vorige eeuw introduceerde RCA/Victor de 45 toeren plaat. Tot dat moment was 78 en 33 toeren de standaard. Dat betekende nogal wat want alle afspeelapparatuur moest worden vervangen en dat stuitte op veel weerstand. In Nederland ontstond er zelfs een ware boycot bij handelaren tegen deze nieuwe standaard. De boycot hield niet lang stand want sommige handelaren die voorstanders van deze boycot waren, verkochten ze desondanks toch. Wat later is de 45 toeren snelheid niet meer weg te denken en de nieuwe standaard geworden voor singeltjes.

In 1986 neemt General Electric RCA over en die verkocht op zijn beurt RCA weer door aan Thomson (apparatuur) en Sony (geluidsdragers). Thomson en Sony hebben nu het recht op het gebruik van Nipper.

 

RCA Victor advertentie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER