Hallo,Gerard Oortwijn

Ik heb net een mail verstuurd naar jullie, die over Erres gaat, ja de fa Stokvis,en daar wordt terecht over Puch gesproken. Maar,in die mail gaf ik aan, dat hier ook het product”Solex” vermeld dient te worden, eveneens een vertrouwd beeld op de Nederlandse wegen. En heden ten dage in andere landen weer vervaardigd.

Even later stuitte ik op de naam”Triotrack”. Inderdaad toen een technisch hoogstandje, zoals wordt aangegeven. Een platenspeler uit de half jaren 50. Inderdaad geïmporteerd door Acoustical Amsterdam. Wij hadden er toen een. Nog een vroege versie, namelijk zonder de 16 snelheid en nog zonder het metalen lipje aan de kop van de arm. Op die kop stond”crystal”.Er zaten een”micro’en een “normal”naald in. Maar, dat was niet specifiek.

Dit lipje zou dienen,om de plaat gemakkelijker te kunnen ”opzetten” zonder dat de arm bij het inschakelen uit de vingers schoot. Die schakelaars boden nogal weerstand. Dit gebeurde bijgevolg maar al te vaak, wanneer men zich moest behelpen met het rechte plastic pennetje aan de arm, dat de eerste items alleen hadden. Een verbetering,dus.

Verder zou er ook
een”zelfdenkende kop”op de markt gekomen zijn. Deze kop zou dan de inloopgroef van de plaat zelf opzoeken. Ik heb ze echter nooit gezien.

Verder is het jammer, dat deze zeer goede platenspelers naar mijn weten nooit een lift hebben gehad. Je moest de arm altijd met de hand bedienen. Zelfdenkend, of niet. Veel van deze platenspelers worden nog aangeboden,
maar meestal ontbreekt hier het rode 45-toerenplatenspindeltje.Geen nood, er zijn spindeltjes genoeg, maar je wilt het ding toch volledig origineel hebben. Meestal was dit dingetje niet nodig.

Als laatste, er werden items aangeboden met een versterker. Laat deze nou ontzettend goed zijn, hè! Geen hoorbare vervorming bij hoog volume. Helaas weet ik niet meer, wie de fabrikant van deze versterkers was,e en buiten-de-deur merk, maar ze deden voor Philips beslist niet onder, om het maar zacht te zeggen.

Er waren ook
kleurenvariaties. Naast de beige-lichtgele stroboscopische draaitafelmat, werd deze ook in een mooie zeegroene kleur geleverd. Bij een andere kleur van het grondblad en de arm. Het was gewoon al een juweel om te zien.

U schrijft verder nog over die snaar aandrijving. Beter geleidelijk contact, inderdaad, maar voornamelijk, om het ”rumble” effect te reduceren. Kortom, een product, dat naast Perpetuum Ebner zijn tijd vooruit was en dus zijn weerga niet kende. Ik hoop nog eens zo’n ding te bemachtigen met versterker, heb nog honderden LP’s, veel 45-jes en sommige 78ers. Wat doe je dan met je CD-speler?

Bovendien geef ik nog steeds de voorkeur aan vynil. De beste geluidskwaliteit!

volgende

   
© ALLROUNDER