Reactie op Zawod615

Als het Cyrillisch schrift is, dan zou er ZAWOD staan. Maar ertussenin staat duidelijk "NO" en daaronder 615. Maar onze N is in het Russisch schrift een "H". De Russische "N" is hier een "i" en dan zou er "IO"staan en dat kan ik niet terugvinden in de woordenboeken.

Aan het eind staat er de Russische "D" een soort vierkantje met pootjes. Daarom meen ik met een Russisch toestel te maken te hebben. Het kan zijn dat de Europese letters NO ertussen hebben gezet voor het gemak. De Russische buurvrouw is er nog wel, maar niet meer hier in het dorp. Zij hebben elders een dansschool voor klassiek ballet geopend en spreek ik ze nog zelden. Pas in April zie ik ze weer, als ik op hun uitnodiging in ga voor het Ballet van P.Tsjaikovski.

Ik kan het Russische schrift ontcijferen via de boeken en wat ik zelf weet. Een kleine vertaling kan, maar zo’n ingewikkelde als toen met de USSR-platenspeler kan ik niet. Dit is een eenvoudige omzetting van de letters in het eigen schrift. Wat ik kan doen en het vragen via de email in de hoop dat ik antwoord terug krijg van haar en daar hopen we dan ook maar op.

Mijn vertaling is: type ZAWOD nr. 615

Helemaal correct!!!! Het is erg moeilijk te zien, maar je hebt gelijk.

Er staat : ZAWOD 615, dat betekend "de fabriek 615" , vroeger hadden de fabrieken geen namen. Dat kwam volgens mij veel later.

 

Gert Hendrikx mailde mij op 9 augustus 2005 het volgende bericht over de Russische elektrofoon. De verklaring waarom de USSR-PESENKA-Platenspeler alleen 33 toeren heeft. De Russen kenden de 45 toerenplaatjes, denk ik niet. De vertaling van een 78er hoes vertelt alleen van 33 toeren en 78 toeren. De PESENKA is gemaakt in de 70er jaren. Toen werden er al lang geen 78toerders meer gemaakt. Alleen 33tpm langspelers. Dit zou dus de verklaring kunnen zijn.

Ik kreeg deze vertaalklus van Lodewijk Steeman van www.78toeren.nl
Zie de foto van de hoes en de vertaling er van door Marianna Stefanovska. De etiketten vertaal ik zelf. Ook in de bijlage de muziek die bij dit etiket hoort. Hopelijk heb je wat aan deze gegevens.

 

 

Gert Hendrickx mailde op 10 augustus 2005 het volgende bericht.

In de Voormalige Sovjet-Unie zijn nooit 45toerenplaatjes gemaakt of geïmporteerd. Deze mededeling kwam uit Riga in de voormalige Sovjetrepubliek Letland. Nu West Europa. De moeder van Marianna Stefanovska, die daaar nu woont, wist ons dit te vertellen. Dus mijn veronderstelling na de hoesvertaling was dus correkt en had de PESENKA
Elektrofoon dus alleen 33 toeren.

Gerard Oortwijn,
Vond ik in een forum deze foto. Voor mij een geheel onbekend. Nu nog eens zoeken naar deze platenspeler

vriendelijke
groeten

Allereerst de beste wensen voor 2007 en natuurlijk ook voor je vrouw. Bedankt voor je foto met de "onbekende" platenspeler. Het is geen Joboton zoals het opschrift op de foto zegt maar een Perpetuum Ebner Rex Ik heb zo'n grammofoon. De Joboton is de mooiste grammofoon die is gemaakt (althans dat is mijn mening). Daar heb ik er ook twee van. Ze zijn behoorlijk zeldzaam maar de herkomst van de grammofoon is een
raadsel. Niemand weet wie de fabrikant is geweest. Er wordt aangenomen dat de afkorting JoBo staat voor Joop de Boer. Maar dat is ook ongeveer het enige wat er van bekend is.

volgende

   
© ALLROUNDER