Ik ben in het bezig van een grammofoon speler. Maar ik kan nergens informatie vinden. Misschien kunt u mij wat meer vertellen. Ik ben namelijk zeer benieuw wat het voor een model is en wat de achtergronden zijn. Het is een metalen vierkante kist van ongeveer 40 cm bij 40 cm. Bovenkant klapt open. Aan de onderkant zit een merk plaatje met de volgende gegevens: Philips, type 3735, No 624, 50 Hz, 87 W.

Ik hoop dat u mij meer kunt vertellen over dit apparaat. Het is van mijn opa geweest. Dus ik ben zeer geïnteresseerd over herkomst ed.

Met vriendelijke groet.

Rene Gerritsen

 

Dag Rene

Het heeft even wat moeite gekost maar met behulp van een collega verzamelaar is het gelukt. Het is een Philips. Typenummer 3735 is niet bekend en is waarschijnlijk geen Nederlandse productie.

Philips hanteerde in de dertiger jaren dit soort nummers, dus hij zal rond 1935 zijn. De arm is geen Philips maar een Thomson (BTH British Thomson Houston). Dit kan er op duiden dat die is geproduceerd in Engeland. Maar het kan ook zijn dat de arm er later is opgezet. Grammofoon armen werden vroeger los verkocht. Nadat het elektrisch versterken van geluid mogelijk werd, werden op bestaande grammofoons de afleeskop met een hoorn vervangen door een elektrisch element die aangesloten werd op een radio. Zit er in dit exemplaar een versterker?

De knop met 1-2-3-4-5 weet ik niet waarvoor dat is. Kan het instellen van geluidsterkte zijn maar dat gingmeestal niet via een schakelaar met vaste standen maar met een gewone draaiknop.

Een knop met standen 1 enz. komt wel voor op wisselaars waarmee de pauze tussen twee platen werd ingesteld. Maar dit is geen wisselaar dus in dat geval een overbodige functie. Maar ook dat weet je maar nooit want we hebben het over het begintijdperk van elektrische grammofoons en er werd van alles geëxperimenteerd. De andere knop vermoed ik dat de aan/uitschakelaar zal zijn. Ik zou zeggen gewoon proberen, stroom er op, aansluiten op een oude radio en zien wat er gebeurt. Wel even goed kijken of hij op 220V is ingesteld anders is het meteen gebeurd.

volgende

   
© ALLROUNDER