Even een reactie van iemand die ook jaren in het platenvak heeft
gezeten...

Wim Sonneveld op de bijschrift bij de rode Philips platenspeler moet veranderd worden in Wim Kan. Mooie site heb je nu, ik zal er zeker nog verder op gaan zoeken.

Het grammofoonplaatje Klassiek Kompas met de mooie advertentie van de Philips grammofoon heb ik nog in bezit. Het grammofoon apparaat (van de rijke mensen) was er inderdaad een met zeer goed geluid. Ik heb dat mogen ervaren, toen ik in Utrecht in de begin 70-er jaren, bij mijn opleiding, ook een muziekles had. En wel van Ad Heerkens, die dit apparaat midden in het lokaal opstelde en er klassieke platen op draaide. Dat klonk ''Geweldig'' ! Natuurlijk door de toen succesvolle Bi-ampli techniek met de ''directe energie overdracht'' naar de 800 Ohm luidsprekers, begreep ik later. Ik zou graag dat apparaat nog eens terug willen horen. Wie weet kom ik het nog eens ergens tegen. De draaitafel heb ik al wel in bezit (in een Philips-meubel) maar dit wacht nog op restauratie.

Met
vriendelijke groet,

Jan Werner

Jan Werner geeft nog een mooie aanvulling:
Braun audio behoeft
misschien nog wat aanvulling. Ik mis een beetje de naam Dieter Rams, de man die het vormgevings-gezicht van Braun voor een lange tijd heeft bepaald. Toen Braun overgenomen werd door het Amerikaanse Giletteconcern en zich ging toeleggen op scheerapparaten en andere huishoudelijke apparatuur was er nog wel een audio divisie, die tot ver in de jaren 80 actief was. De Braun cockpit combi set en de mooie TG 1000 bandrecorder, waarvan de onderrand gelijk was aan de vorm van de versterker en tuner.

Er was ook nog een latere actieve audio importeur: Geo Kauderer BV uit Muiden (van Amroh) die de laatste successen waren de ''Atelier ''1 en 2 serie aan de vakhander distribueerde.

De atelierlijs is een gestapelde audio set uit de 80-er jaren met een tuner, versterker, lade cassettedeck, cd.speler en draaitafel bovenop. Een fraaie zuilvormige voet, waarin de kabels omlaag konden lopen. Met markante groene aan/uit knopjes (Waar heeft N.A.D. dat vandaan?)

Zelfs een TV met kantelbaar scherm (Thomson) en een hifi-VHS video (Panasonic) waren de laatse pruducten. daarna werd het verlies te groot en stopte Braun met de Audio divisie.

Ik heb deze in mijn audio verkooptijd (Utrecht en Amsterdam) kunnen adviseren met de design-voordelen van deze apparatuur t.o.v. de andere merken vaak kunnen uitleggen. Universele afstandbedieningen werden belangrijk toen.

volgende

   
© ALLROUNDER