Alex Ponsen"
Op 15 juni schreef Alex Ponsen mij dit over de Linguaphone.
Hallo, Ik vond je site, naar aanleiding van een contact dat ik heb met iemand via Marktplaats. Jou site kan ik helaas niet helemaal goed zien, omdat mijn brouwser er niet goed mee uit de voeten. Ik schrijf je naar aanleiding van je stukje over de Linguaphone. Hierbij mijn bevindingen, mogelijk heb je er iets aan: Om te beginnen is dit beslist geen Pathefoon. De naam Pathefoon slaat uitsluitend op apparaten die gemaakt werden door de firma Pathe (vandaar de naam) uit Frankrijk. Op een Pathefoon kunnen GEEN "normale" 78 toeren platen worden afgespeeld, daar deze fabrikant een ander systeem gebruikte om platen op te nemen. Het voert te ver om daar precies in detail op in te gaan, maar bij een Pathefoon, speelden b.v. de platen van binnen (vanaf het etiket) naar buiten. Ook de groeven hebben niet het normale "slinger patroon" maar een diepte modulatie te vergelijken met die van de Edison Fonograaf rollen. Ze hadden ook een speciale weergever met een glas-of saffier naald, welke onbruikbaar is om 78 toeren platen op af te spelen.
Goed, geen Pathefoon dus, wat dan wel. Deze Linguaphone is een koffergrammofoon. Die naar men aanneemt gemaakt is in de jaren 40/50. (De Vesta\\/Sirius dus) Hij is inderdaad afkomstig van de bekende talenfirma. Linguaphone maakte zelf geen grammofoons maar "kocht" deze bij andere fabrikanten en zette daar zijn eigen naam op. De grammofoons werden eigenlijk niet verkocht maar verhuurd, al werden ze op verzoek van de klant wel verkocht, als men dat perse wilde. Ook is het niet zo, dat mensen geen "zin" of "tijd" hadden om de grammofoon op te winden tijdens de taal lessen. De "vroegere" Linguaphones waren er wel degelijk met (Garrard)veermotor en die heb ik dan ook in mijn verzameling. Later kwamen de elektro motoren en toen heeft men daar voor gekozen, dit kwam vooral omdat men tot vrij laat (tot in de jaren 50) met mechanische grammofoons is blijven werken. De reden hiervoor was, de mechanische toeren regeling. Je kon dan als iets moeilijk was, de snelheid lager zetten om op die manier de uitspraak wat makkelijker te kunnen leren. Is
hij zeldzaam? Helaas niet. Al zijn er niet veel van gemaakt, je komt hem best wel tegen. Mijn oom had een radiozaak in Den Haag en die had zijn magazijn er mee vol staan! Toen ik begon met verzamelen (1960) heb ik er 1 van hem gekregen, waardoor het feitelijk mijn eerste grammofoon werd. De reden dat je hem niet zoveel ziet, is omdat het een grammofoon is die niet echt verzamelt wordt. De waarde is dan ook laag, ongeveer E 60-70.Ook heb ik het vermoeden, dat ze gewoon gesloopt zijn om de onderdelen te gebruiken voor machines waar men een betere prijs voor kon krijgen. Denk hierbij vooral aan de Garrard motor en de Thorens weergever!
Verzamel Groeten,
Alex Ponsen