Tefi logo

Tefi is opgericht in 1938 door Dr. Karl Daniel.
Tefi specialiseerde zich in geluidsweergave en bracht eerst een telefoonbeantwoorder op de markt onder de merknaam Tefiphon. (Telefon, Film, Phon). Maar door Duitse (oorlogs)wetgeving kreeg Tefi geen toestemming dit product op de markt te brengen.

Tefi produceerde radio's, audio meubels, kofferradio's, juke-boxen.

Begin veertiger jaren begon de ontwikkeling van muziekweergave systemen. In die periode kende men alleen 78 toeren platen (33 1/3 toeren was in ontwikkeling) met een speelduur van een paar minuten. De kwaliteit van schellak platen was, zeker na gebruik, vaak niet best. Ze waren breekbaar en krasten. Dat bracht Tefi er toe een systeem te ontwikkelen met een speelduur tot wel 4 uur en vrij van krassen. Dit systeem werd in de markt gezet onder de naam Tefifon.

Tefi bracht ook zelf muziek uit op cassettes waarvan de band eindloos werd afgespeeld. (voorloper van de 8 track).

Het systeem werd in Duitsland verkocht via 200 eigen winkels. Er was voornamelijk marsmuziek, kerstmuziek en volksmuziek (Heimlandmusik) verkrijgbaar op de banden. Dat had vooral te maken met de Duitse historie van dat moment. Men was door de naziperiode decennia lang gewend aan dat soort muziek. Muziekinvloeden vanuit Amerika werden in de vooroorlogse periode niet toegelaten. Export naar andere landen was er niet en dientengevolge ook geen muziekaanbod gericht op andere landen. In een wat latere periode wilden artiesten hun muziek niet uitbrengen op tefifon omdat ze allemaal al gecontracteerd waren door de grammofoonplaten producenten. In de periode 1962/1963 werd een poging gedaan Tefifon onder de naam Westrex in Amerika te introduceren maar zonder succes. In 1965 ging Tefifon failliet. Neckermann nam toen de verkoop van de nog in de aanwezige banden over. 

In een wat latere periode 

Meer over Tefi.

   
© ALLROUNDER