Tefifon KC1/Ko

Als u denkt wat doet een bandrecorder op een grammofoonwebsite, kan ik u geen ongelijk geven. Maar dit is geen bandrecorder. De enige overeenkomst is een band en daarmee houdt het op. Een bandrecorder neemt geluid op en geeft dit weer op basis van elektromagnetisme. De band voor dit apparaat is voorzien van groeven zoals op een grammofoonplaat. De afleeskop is heel gewoon een grammofoonnaald in een element zoals die ook op grammofoons wordt toegepast.

De band wordt eindloos opgewonden en afgespoeld in een cassette. Hiermee kon je dus onbeperkt muziek luisteren. Om de speelduur nog verder te verhogen zijn er meerdere sporen aangebracht op de band. Op de foto's is het apparaat goed te zien.

Deze Tefifon is ingebouwd in een koffer met een middengolf radio en een buizenversterker. Er is een afstandsbediening bij, maar deze ontbreekt bij dit apparaat. (Intussen ook op de kop getikt op EBAY) Aan de bovenzijde is te zien hoe de cassette met de band op de Tefifon wordt gelegd. Twee bedieningsknoppen voor aan/uit en voor het inschakelen van geluid. In dat geval verplaatst de naald zich op de band. Tijdens het afspelen kan de naald worden verplaatst waardoor een ander muziekstuk kan worden beluisterd. Dat gebeurt met de draaiknop rechtsonder of met de afstandbediening. Boven de draaiknop staat een schaalverdeling waarop de positie van de naald kan worden afgelezen.

Vanaf 1961 kwam Tefi met een stereo element op de markt. De SK 451 (foto) kon eenvoudig in de Tefifon worden geplaatst.

Deze Tefifon speelt nog prima. Het enige wat ik er aan moest doen was een flinke poetsbeurt. De verkoper bleek nog zo'n exemplaar in zijn bezit te hebben en deze kon ik voor een klein bedragje ook meenemen. Ook die speelt nog uitstekend.

Tefifon in koffer Tefifon

 Tefifon Tefifon

Tefifon 

Tefifon Tefifon

Tefifon Tefifon advertentie

Tefi KC451 Tefifon band

 Publicatie uit 1950

 

 

 

 

 

 

 

   
© ALLROUNDER