thorens logo

Thorens mag worden beschouwd als de Rolls Royce onder de grammofoons. Zwitserse precisie en kwaliteit maken dergelijke producten tot wereldklasse.

Thorens is gestart in 1883 door Hermann Thorens als fabrikant van muziekdozen in Saint Croix in Zwitserland. Nadat Edison de Phonograaf uitvond, ging Thorens eerst de wals-phonograaf produceren en later de “gewone" phonograaf met een hoorn.

In 1913 ging men plotseling een andere koers varen met de productie van aanstekers en mondharmonica’s. Wellicht had dat iets met de eerste wereldoorlog te maken waardoor de afzet van grammofoons instortte.

Thorens was daarin zeer succesvol, zeker omdat vanaf het begin veel aandacht aan design werd besteed.
Thorens paste veel chroom toe in haar ontwerpen.

In 1928 werd de productie van grammofoon onderdelen ter hand genomen. Eerst richtte Thorens zich op de productie van de aandrijving en de toonkop. (In 1930 werken 1200 personen bij
Thorens).

In de dertiger jaren werd een elektromagnetische toonkop ontwikkeld waarop Thorens een zogenaamde Omnix patent verkreeg. In de dertiger jaren werd ontvangstapparatuur ontwikkeld en werden opname grammofoons (snijprincipe) gemaakt waarmee je ook platen kon afspelen.

Vanaf 1950 kwam Thorens op de markt met afspeelapparatuur die in de betere klasse viel, sterker nog het behoorde zeker tot de beste fabricaten in de wereld. Thorens introduceerde grammofoons zonder arm en verkocht daarvoor ook losse toonarmen. Het idee hierachter was dat elke gebruiker naar zijn eigen eisen en financiële mogelijkheden een grammofoon kon
samenstellen.

In de zestiger jaren ging Thorens een fusie aan met Paillard die oa. filmcamera’s produceerde. De productie van Thorens werd verhuisd. De fusie liep op een mislukking uit waarna de productie onder licentie door EMT werd uitgevoerd.

Thorens introduceerde daarna nog veel nieuwe types en streefde daarbij steeds naar wereldklasse.

Waarschijnlijk is deze “kwaliteitsstrategie” de reden dat Thorens als één van de weinigen al meer dan 100 jaar stand heeft gehouden.

   
© ALLROUNDER