Thorens CD50 Symphony

De Thorens  CD50 Symphony is een heel bijzondere wisselaar voor  78 toeren. Dit apparaat stamt uit 1948. Deze datum kon worden afgeleid door een schema waarop het jaartal stond.

Het bijzondere aan deze wisselaar is dat de grammofoonplaat aan beide zijden wordt afgespeeld. Hierdoor verdubbelt de speelduur van de platen die op de wisselaar liggen zonder dat steeds een nieuwe plaat moet worden opgelegd.

Bij een 78 toerenplaat is dat een enorme winst want één zijde van de plaat speelt ca. 2 minuten. Door deze toepassing konden 5 platen tweezijdig worden gespeeld waardoor de speelduur van 2 minuten naar 20 minuten ging.

Om de plaat aan twee zijden te kunnen afspelen heeft de grammofoon twee motoren. Een motor aan de bovenzijde die in tegengestelde richting draait en een motor aan de onderzijde die in de normale richting draait. De snelheid van de motoren kan worden bijgesteld met een knop.

Er is een schakelaar om 1 zijde van de plaat te spelen.

Er is een timerfunctie die kan worden ingesteld om de wisseltijd tussen twee platen te variëren. Dit werd gedaan om de gelegenheid te geven van danspartner te wisselen.

Ik heb deze grammofoon gekocht in Friesland in de originele kast die u op de foto ziet.

Het element was niet helemaal oké en is gerestaureerd door John Hupse. U kunt de restauratie zien op de website van John.

John heeft tijdens de restauratie van het element ook nog wat technische reparaties verricht aan de grammofoon zoals het vastzetten van een veer waardoor het wisselen beter gaat.

De arm is van het type Gavotte waarvan Thorens in zijn folder (Thorens grammofoon armen (documentatiemap Radio Beuk)) zegt:

Ein erstklassiger elektromagnetischer Tonabnemer mit niederer Impedanz, welcher durch Vermittlung eines Kupplungstranformators mit dem Radioempfänger zu verbinden ist.

 

Er is veel belangstelling voor dit apparaat, hier is een publicatie in  Max  Magazine en in de Stentor.

P1060924 

Max Magazine PDF (klikken op te openen)

sized P1020745001

Thorens CD50

CD 50 element

CD 50 instellingsknop

CD 50 spelen onderzijde

CD 50 start stop knop

P1070823

 

volgende: Thorens CD41

   
© ALLROUNDER