45 toeren

Het eerste standaard  toerental is na het nodige geexperimenteer vastgesteld op 78 toeren. Vanaf eind twintiger jaren is er geexperimenteerd met een nieuwe stadaard namelijk 33 1/3 toeren. Toch zou het nog ruim 20 jaar duren voordat dit toerental echt een standaard werd en door Columbia ondersteund werd. Eind veertiger jaren was het zover.

Maar daarna kwam begin 1950 RCA/Victor met een 45 toerenplaat op de markt. In Nederland hadden de handelaren het er maar moeilijk mee. Alweer een nieuwe standaard. (Men was de snelheid waarmee heden ten dage vernieuwingen elkaar opvolgen nog niet gewend). Er ontstond in Nederland een heuse boycot tegen dit nieuwe toerental.

In de Radiobulletin van 1951 werd flink geageerd tegen dit nieuwe toerental. Radio Bulletin

"Hoewel de 45 standaard ontegenzeggelijk bepaalde voordelen bezit, valt het toch niet te verwachten dat deze in Europa vaste voet zal krijgen. De enige organisatie die er in principe wel wat voor zou voelen schijnt de E.M.I. te zijn, doch daar deze uitermate huiverig is zich in avonturen te steken, zou men gezien de toestand, toch zeker jaren moeten wachten. Instelmogelijkheden voor 45 toeren heeft derhalve alleen praktisch betekenis indien men beschikt over RCA-Victor platen wat in feite niet vaak zal voorkomen".

In 1953 is daar nog niet veel verandering in gekomen. In de Radiobulletin no 4 tref ik de volgende tekst aan:

"MP=Microgroove Plaat-45 toeren (RCA-Victor - E.M.I.) Deze is een RCA stunt en de Nederladsche handelaren hadden onderling de afspraak gemaakt dat deze platen hier te lande geboycot zouden worden. Een der heren (?) n.b comissie-lid hield zich niet aan de afspraken het het gevolg dat ze nu toch komen".

 

Boycot of niet de 45 toeren standaard is er gekomen en de singeltjes zijn met miljoenen geperst en vulden menig jukebox in cafés of andere horeca gelegenheden. Velen zijn nu zelfs collector items geworden en worden voor veel geld verhandeld.

   
© ALLROUNDER