Vorwerk 78 toeren grammofoon

Een heel bijzondere grammofoon. Een Vorwerk grammofoon is gemaakt tot 1929 dus dit apparaat moet minimaal 85 jaar oud zijn. Het hele apparaat ziet er werkelijk uit als nieuw.

Het heeft een glijspoel voor een variabele instelling tussen 110 V en 220 V. Daarmee kan het toerental ingesteld worden maar of dat ook de werkelijke bedoeling van dit onderdeel was, weet ik niet. Wellicht is het bedoeld geweest voor export naar de Engelse markt. Te meer omdat Vorwerk connecties had met Engeland.

Een andere aanduiding daartoe is de aanwezigheid van een mechanische rem. Dit zou met de glijspoel overdone zijn. De grammofoon heeft een startknop en een automatische afslag, iets wat je ook niet dagelijks ziet bij dergelijke oude grammofoons. Deze grammofoon doet het nog alsof hij zo uit de fabriek komt. Ik heb hem overgenomen van een verzamelaar uit Hoogeveen. Hij heeft er goed voor gezorgd.


Een andere bijzonderheid is het element. Een element als van een pathefoon maar dan met een aansluiting op een elektrische versterker. Ik vermoed dat deze elektrische toonkop later is aangebracht en er oorspronkelijk sprake was van een gewone kop met een akoestisch  trilelement. Het element speelt niet bijzonder hard maar het geeft geluid door.


Via, via kreeg ik informatie over dit onderdeel.
Quelle: Siemens
Corporate Archives, München, Deutschland

In 1929 wird erstmals der Siemens-Tonabnehmer (200 g Auflagengewicht) ausgeliefert - eingebaut in einem elektrischen Schallplattenabspielgerät und Rundfunkempfänger in einem Musikschrank, vgl. beigefügte Datei "Siemens-Rundfunknachrichten" 1930, Heft 10, S.10

 

 

 

 

aandrijving 

element 

glijspoel 

instelling 

vorwerk motor 

   
© ALLROUNDER