Webcor 104-1 Fonograf

De Webcor 104-1 fonograf is een wisselaar van Webster en is geproduceerd in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Omdat het Amerikaans is, speelt het op 110 Volt maar met de trafo van Gert Hendrickx kan ik hem laten spelen. het speelt 33, 45 en 78 toeren.

De versterker is kapot en bij controle blijkt dat daar al eerder mee is "geknoeid". De aansluitingpunten zijn aangetast door vocht en reparatie vergt een drastische ingreep. Aangezien ik dat zelf niet kan, laat ik het maar zo.

De motor loopt prima en ook het geluid zal het vast en zeker wel doen. Maar de motor krijgt de wisselaar niet door een kritiek punt heen. Dat zal worden veroorzaakt doordat de draaiende delen vuil zijn en oud smeer dik is geworden. Na een schoonmaakbeurt is dat probleem opgelost.

Het te lage toerental is voor een goede geluidsweergave opgelost met een 50Hz. veer om de poelie van de motor. Daardoor wordt de poelie opgevuld waardoor het aantal omwentelingen toeneemt en de snelheid goed is voor een normale weergave.

Op een van de foto's zien u het aandrijfsysteem. De spiraal is de aandrijfas waar een 50Hz. veer omheen is gewikkeld. De drie kleinere rollen zorgen voor de snelheden 33, 45 en 78 toeren. Deze rollen drijven het aandrijfwiel aan dat op zijn beurt weer het draaiplateau aandrijft.

Op de video ziet u een soortgelijke grammofoon in werking. Dit is niet mijn grammofoon maar een video op You Tube.

Webcor 104-1 Fonograf

Webcor 104-1 Fonograf

Webcor 104-1 Fonograf

Webcor 104-1 Fonograf

Webcor 104-1 Fonograf Webcor 104-1 Fonograf

Webcor 104-1 fonograf

 

 

 

   
© ALLROUNDER