Zawod 615 78 toeren grammofoon

Een bijzonder exemplaar deze 78 toeren speler. Zit in een degelijke bakelieten behuizing van dik bakeliet. Het heeft wel gebruikssporen maar is verder helemaal gaaf. Vaak zie je dat scharnieren of de sluiting is afgebroken maar dat is hier geenszins het geval.

Ik heb deze in 2011 gekocht van een verzamelaar in Nijkerk.

De motor is niet zelf-startend zoals wel vaker voorkomt o.a. bij de Porteldisk (Hoedendoos) van Philips. De inferieure constructie zoals met een tussenwieltje bij Philips is hier niet aan de orde. Het draaiplateau is direct op de motor aangesloten en heeft geen tussenwieltje. Het hele draaiplateau vormt 1 geheel met de motor.Met een licht zetje draait de motor als een zonnetje.

Het buitenste groene deel is de onderzijde van het draaiplateau. Het draait in zijn geheel om het binnenste groene deel. Dit is een eenpolige synchroonmotor die ook vaak in klokken wordt toegepast.


John
Hupse zegt daar het volgende over:

Tijdens de nuldoorgang van de netstroom staan de tandjes van de rotor precies tegenover de holtes van de stator. Wanneer de stroom vervolgens toeneemt trekken de tandjes elkaar aan. Enzovoorts. De snelheid van de rotor is dus 2 tanden per periode, dat is bij 50 Hz dus 2 tanden per 0,02 sec, oftewel 1 tand per 0,01 sec. Een omwenteling duurt 60 : 78 = 0,77 sec, er zijn bij 50 Hz dus 77 tanden nodig voor het correcte toerental.

Omdat de grammofoonplaat groter is dan de behuizing en dus tijdens het afspelen buiten de kast steekt, is er een dichtvalbeveiliging gemaakt. Het deksel kan daarom wordt vergrendeld. Bij het sluiten van het deksel beweegt de arm mee naar binnen en wordt het naaldenbakje afgesloten. Een creatieve oplossing die je bij dit oude USSR apparaat niet direct verwacht.

sized P1020999 

sized P1020997 

sized P1020979

   
© ALLROUNDER